Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Παιδιά στον κόσμο - τα δωμάτιά τους

Ο Βρετανός φωτογράφος James Mollison έβγαλε ένα βιβλίο ("Where children sleep") με φωτογραφίες από πολλά παιδιά απ' όλο τον κόσμο, μαζί με τα υπνοδωμάτιά τους.
Ένα αρκετά δυνατό βιβλίο, αφού δείχνει τις ανισότητες που υπάρχουν στην Γη ανάμεσα στα παιδιά.
Ένα μεγάλο ταξίδι από την Κίνα ως την Βραζιλία και από την Β. Αμερική μέχρι την Αφρική...

Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:

1. Dong, 9 ετών, Κίνα
Μοιράζεται το δωμάτιο με τους γονείς, την αδελφή και τον παππού του. Η οικογένειά του έχει τόση γη, ώστε να της φτάνει ίσα-ίσα για να καλλιεργεί το ρύζι και το ζαχαροκάλαμο που χρειάζονται.




2. Alyssa, 8 ετών, Κεντάκυ, Η.Π.Α.
Ζει σε μια επαρχιακή πόλη του Κεντάκυ, σ' ένα μικρό σπίτι που θερμαίνεται μόνον από μία ξυλόσομπα.




3. Alex, 9 ετών, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Παιδί του δρόμου. Δεν πάει σχολείο. Περνά τις μέρες του ζητιανεύοντας. Κοιμάται όπου βρει: σε ένα άδειο παγκάκι, έναν παρατημένο καναπέ (φωτο), στο πεζοδρόμιο.




4. Kaya, 4 ετών, Τόκυο, Ιαπωνία
Ζει σ' ένα μικρό διαμέρισμα. (Τα περισσότερα διαμερίσματα στην Ιαπωνία είναι πολύ μικρά, επειδή η γη είναι πολύ ακριβή.) Το δωμάτιό της όμως θα το ονειρεύονται πολλά κορίτσια: είναι γεμάτο με φορέματα που της ράβει η μητέρα της μόνη της και προβάρει με τις φίλες της, περούκες, παπούτσια και κούκλες.




5. Prena, 14 ετών, Κατμαντού, Νεπάλ
Δουλεύει ως υπηρέτρια, 13 ώρες την ημέρα για 6,5 δολλάρια τον μήνα. Κοιμάται σ' ένα μικροσκοπικό δωμάτιο, σαν φυλακή, στην σοφίτα του σπιτιού του αφεντικού της. Πηγαίνει σχολείο μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, και ονειρεύεται μια μέρα να γίνει γιατρός.




6. Risa, 15 ετών, Κυότο, Ιαπωνία
Ζει μαζί με άλλες 13 γυναίκες σ' ένα "σπίτι του τσαγιού". Είναι εκπαιδευόμενη γκέισα. Κοιμάται μαζί με άλλες πέντε γυναίκες σε ένα δωμάτιο, το οποίο είναι ταυτόχρονα τραπεζαρία και αίθουσα τσαγιού.




7. Jaime, 9 ετών, Ν. Υόρκη, Η.Π.Α.
Ζει σε ένα ρετιρέ στην Πέμπτη λεωφόρο (από τους πιο ακριβούς δρόμους της Νέας Υόρκης). Του αρέσει να παίζει τσέλλο και να μελετά οικονομικά από τον ιστότοπο της Citibank. Οι γονείς του έχουν επίσης πολυτελή διαμερίσματα στο Hamptons της Ν. Υόρκης και στην Ισπανία.




8. Anonymous, 9 ετών, Ακτή Ελεφαντοστού
Ορφανός και πρόσφυγας από τον πόλεμο της Λιβερίας (Αφρική). Πάει σε ειδικό σχολείο για πρώην παιδιά-στρατιώτες, στην Ακτή Ελεφαντοστού όπου και ζει. Μένει σε μια παράγκα, μαζί με μερικούς άλλους συμμαθητές του.




9. Joey, 11 ετών, Κεντάκυ, Η.Π.Α.
Ζει με τους γονείς και την μεγαλύτερη αδελφή του. Συνοδεύει συχνά τον πατέρα του στο κυνήγι, που το λατρεύει. Έχει δικά του δύο καραμπίνες και ένα τόξο. Σκότωσε για πρώτη φορά -ένα ελάφι- όταν ήταν επτά ετών. Περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη κυνηγετική περίοδο για να χρησιμοποιήσει το τόξο του, αφού δηλώνει πως έχει βαρεθεί με το όπλο...




10. Indira, 7 ετών, Κατμαντού, Νεπάλ
Μένει με τους γονείς, τον αδελφό και την αδελφή της σε ένα σπίτι που διαθέτει ένα δωμάτιο, ένα κρεβάτι και ένα στρώμα. Δουλεύει μερικές ώρες την ημέρα σ' ένα τοπικό λατομείο γρανίτη από τα τρία της χρόνια. Πηγαίνει και σχολείο και, τον χρόνο που της μένει, βοηθά την μητέρα της στις δουλειές του σπιτιού. Δεν την πειράζει, λέει, που δουλεύει, αλλά θα προτιμούσε να παίζει...




11. Jasmine, 4 ετών, Κεντάκυ, Η.Π.Α.
Ζει σ' ένα μεγάλο σπίτι με τους γονείς και τους αδελφούς της. Το δωμάτιό της είναι γεμάτο με βραβεία που κέρδισε στους περισσότερο από 100 διαγωνισμούς ομορφιάς στους οποίους έχει συμμετάσχει. Της αρέσει να την αντιμετωπίζουν σαν πριγκίπισσα και όταν μεγαλώσει θα ήθελε να γίνει ροκ σταρ.




12. Ryuta, 10 ετών, Τόκυο, Ιαπωνία
Είναι πρόσκοπος και πρωταθλητής παλαιστής σούμο, στο οποίο προπονείται εδώ και επτά χρόνια. Ζει με τους γονείς και την αδελφή του, η οποία επίσης ανήκει στους προσκόπους.




13. Anonymous, 4 ετών, Ρώμη, Ιταλία
Ρουμανικής καταγωγής άστεγο αγοράκι. Κοιμάται με τους γονείς του σε ένα στρώμα κάπου στα περίχωρα της Ρώμης. Η οικογένειά του ζητιάνευε για να βρουν τα χρήματα των εισιτηρίων του λεωφορείου από την Ρουμανία μέχρι την Ιταλία. Επειδή δεν έχουν νόμιμα χαρτιά, καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια. Κανείς από την οικογένεια δεν έχει πάει σχολείο.




14. Maria, 12 ετών, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Ζει με τους γονείς και την αδελφή της σε ένα τριώροφο σπίτι με αυλή, πίσω από τις  πύλες ασφαλείας της Πόλης του Μεξικού. Πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο, της αρέσει να χορεύει και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια της τζαζ. Έχει δύο στερεοφωνικά, ipod, κινητό και το δικό της κουδούνι έξω από το δωμάτιό της.




15. Bilal, 6, Δυτική Όχθη, Ισραήλ
Ζει δίπλα σε έναν ισραηλινό εποικισμό της Δυτικής Όχθης (βόρειο Ισραήλ), σε μια καλύβα ενός δωματίου που έχτισε μόνη της η οικογένειά του. Δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο και βοηθά τους γονείς του φροντίζοντας τις 15 κατσίκες της οικογένειας.




16. Nantio, 15 ετών, Laisamis, Κένυα
Ανήκει στην φυλή Ρεντίλ της βόρειας Κένυας και ζει με τους δύο αδελφούς και δύο αδελφές της σε μία πολύ μικρή και προχειροφτιαγμένη καλύβα. Για κάποια χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα στο σχολείο του χωριού, αλλά τώρα τα έχει διακόψει περιμένοντας και ελπίζοντας να την διαλέξει για γυναίκα του κάποιος πολεμιστής της φυλής.




17. Roathy, 8 ετών, Πνομ Πενχ, Καμπότζη
Ζει στα προάστια της Πνομ Πενχ, σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο γεμάτον μύγες. Κάθε πρωί στις 6, μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά των δρόμων, κάνει ντουζ και τρώει πρωινό στον χώρο μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης. Πολλές φορές το πρωινό είναι και το μοναδικό του γεύμα για την ημέρα.
Μετά το πρωινό αρχίζει την δουλειά του: να ψάχνει για πλαστικά μπουκάλια και δοχεία που τα παραδίδει για ελάχιστα χρήματα σε μια τοπική εταιρεία ανακύκλωσης.




18. Delanie, 9, Νιου Τζέρσεϋ, Η.Π.Α.
Ζει σ' ένα μεγάλο σπίτι με τους γονείς και τα αδέλφια της, όπου το κάθε παιδί έχει το δικό του δωμάτιο. Φιλοδοξεί να γίνει σχεδιάστρια μόδας.



Δείτε - διαβάστε το βιβλίο (στα αγγλικά και σε μορφή e-book) ΕΔΩ!


Πηγές υλικού:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου