Ανέβηκαν και στην Ακρόπολη, όπου επίσης έβαλαν φωτιά στους ναούς και κατέστρεψαν τα πάντα.
Από την μανία τους δεν γλίτωσαν ούτε τα αγάλματα.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος και έφυγαν οι Πέρσες, οι Αθηναίοι ανέβηκαν στον ιερό βράχο και έθαψαν ευλαβικά τα αγάλματα που είχαν καταστρέψει οι εχθροί.
Αυτά τα αγάλματα που γλίτωσαν (σε όποια κατάσταση γλίτωσαν) από την μανία των Περσών, και θάφτηκαν, σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Παρακάτω βλέπουμε μερικά από αυτά.
"Τέθριππο"
Τέσσερα άλογα από κάποιο αναθηματικό ανάγλυφο του 570 π.Χ. περίπου. Ίσως αρχικά απεικονιζόταν ένα τέθριππο άρμα με τον ηνίοχό του.Καθώς φεύγει σιγά-σιγά η αρχαϊκή εποχή, οι καλλιτέχνες αρχίζουν να αποδίδουν πιο ρεαλιστικά τις εκφράσεις των προσώπων ανθρώπων ή ζώων.
Λεπτομέρεια της παραπάνω εικόνας
"Μοσχοφόρος"
Ο Μοσχοφόρος υπήρξε μια από τις πρωιμότερες συνθέσεις της αρχαϊκής τέχνης. Ο Ρόμβος (το όνομα αυτού που παρήγγειλε το έργο) έχει στους ώμους του ένα μοσχάρι το οποίο ετοιμάζεται να το προσφέρει στην Παλλάδα Αθηνά. Γύρω στο 570 π.Χ.
"Ιππέας"
Λίγο πριν από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ. στήθηκε πάνω στον βράχο της Ακρόπολης ένα λαμπρό μνημείο που απεικόνιζε δυο νεαρούς ιππείς στεφανωμένους με φύλλα βελανιδιάς, σημάδι νίκης.
"Πεπλοφόρος"
Φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 530 π.Χ.
Θεά Αθηνά
Λεπτομέρεια από το αέτωμα του ναού (με θέμα την Γιγαντομαχία), που είχαν κτίσει οι διάδοχοι του Πεισιστράτου γύρω στα 525 π.Χ.
"Η Χιώτισσα"
Μία από τις πιο χαριτωμένες Κόρες. Είναι έργο πιθανόν ενός χιώτικου εργαστηρίου του 510 π.Χ. Διατηρεί σχεδόν ανέπαφο τον πλούτο της χρωματικής διακόσμησης των ενδυμάτων της.
"Η κόρη με τα αμυγδαλωτά μάτια"
Η πιο όμορφη Κόρη της Ακρόπολης και από τις πιο όμορφες που έχουν σωθεί ως τις μέρες μας.
Έργο έξοχου τεχνίτη του 500 π.Χ.
"Το παιδί του Κριτίου"
Το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν πως είναι έργο του γλύπτη Κριτίου. Είναι το πρώτο έργο απ’ αυτά που έχουν σωθεί, που προσπαθεί να «ξεφύγει» από τις στημένες πόζες της αρχαϊκής εποχής και να πάρει πιο ελεύθερη στάση.
Έργο του 485 π.Χ.
"Ξανθός έφηβος"
Έργο περίπου του 485 - 480 π.Χ.
"Σκεπτόμενη Αθηνά"
Αποκαλείται έτσι από τους αρχαιολόγους, πιθανόν λόγω της σκεπτικής ή και θλιμμένης έκφρασής της. Είναι έξοχο δείγμα του λεγόμενου αυστηρού ρυθμού.
Έργο, περίπου, του 460 π.Χ.
Πηγές εικόνων: Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης
Πηγές εικόνων: Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου