Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Οι τρωγλοδύτες της ΜατμάταΣτην έρημο της νότιας Τυνησίας......υπάρχει η Ματμάτα, μία μικρή πόλη στην οποίαν ζουν Βέρβεροι (φυλή που κατάγεται από τους αρχαίους Λίβυους).


Κάποιοι από τους Βερβέρους κατοίκους ζουν σαν τρωγλοδύτες, σε υπόγειες κατοικίες. Τα σπίτια τους δηλαδή είναι σκαμμένα σαν τεχνητές σπηλιές μέσα στην γη της ερήμου.Λένε πως τα περίεργα αυτά σπίτια τα έκτισαν στην ρωμαϊκή εποχή οι άνθρωποι που έμεναν εκεί, προκειμένου να προστατευτούν από κάποιες πολεμικές αιγυπτιακές φυλές που ήρθαν να εγκατασταθούν στα μέρη τους μετά από παρότρυνση των Ρωμαίων διοικητών της Αιγύπτου.Οι υπόγειοι αυτοί οικισμοί έμειναν καλά κρυμμένοι στην έρημο και προστατευμένοι από τις εχθρικές επιδρομές για αιώνες. Κανείς δεν ήξερε τίποτα γι' αυτούς, μέχρι το 1967 οπότε και ανακαλύφθηκαν.Σ' αυτά τα "πηγάδια" στην έρημο οι άνθρωποι κατέβαιναν και κατεβαίνουν με την βοήθεια σκαλοπατιών λαξευμένων στους βράχους.


Επειδή τα σπίτια αυτά είναι κτισμένα αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος (και όπως ξέρουμε το χώμα και η πέτρα είναι θερμομονωτικά υλικά), λειτουργούν ως φυσικά κλιματιστικά: οι ακραίες θερμοκρασίες της ερήμου (οι 70o C την ημέρα και οι 0o C την νύχτα) εκεί μέσα δεν έχουν θέση. Στην ημερήσια κάψα παραμένουν αρκετά δροσερά, ενώ στις πολύ κρύες νύχτες παραμένουν αρκετά ζεστά!


Τα σπίτια επικοινωνούν μεταξύ τους με κρυφές σήραγγες......και όλα βγαίνουν σε μία κοινή εσωτερική αυλή.
Στην παρακάτω φωτογραφία, η εσωτερική αυλή, όπως φαίνεται από το εσωτερικό ενός τέτοιου σπιτιού:


Οι τρώγλες της Ματμάτα, όπως φαίνονται από ψηλά:


και από πιο ψηλά...
Δείτε την Ματμάτα σε βίντεο:


Δείτε την Ματμάτα και με το Google Earth:
ΚΛΙΚ στην εικόνα, για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου