Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κωστής Παλαμάς

Ο Κωστής Παλαμάς (Πάτρα, 1859 - Αθήνα, 1943) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές και ένας από τους αγαπημένους ποιητές του λαού.

​Γεννήθηκε στην Πάτρα, όμως καταγόταν από παλιά μεσολογγίτικη οικογένεια. Από τότε που ορφάνεψε από πατέρα και μητέρα (από τα επτά του χρόνια) έμεινε στο Μεσολόγγι.





Αφού τελείωσε το σχολείο επιχείρησε να σπουδάσει νομικά, όμως γρήγορα τα παράτησε για να ασχοληθεί με την μεγάλη του αγάπη, που ήταν η ποίηση.




Μεγάλωσε και παντρεύτηκε στο Μεσολόγγι.
Όταν -το 1897- διορίστηκε γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του.




Το 1886 τυπώνει την πρώτη του ποιητική συλλογή ("Τραγούδια της πατρίδας μου").
Στην διάρκεια της ζωής του γράφει πολλά ποιήματα, όμως οι κορυφαίες συνθέσεις του είναι "Ο δωδεκάλογος του Γύφτου" και "Η φλογέρα του βασιλιά".
Με το έργο του, ο Κωστής Παλαμάς επηρέασε μιαν ολόκληρη εποχή, γι' αυτό δίκαια θεωρείται ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής, μετά τον Διονύσιο Σολωμό.




​Σε όλη του την ζωή υπήρξε υπέρμαχος του δημοτικισμού, του κινήματος δηλαδή που επιχείρησε να αναδείξει την δημοτική ως κύρια γλώσσα του λαού.



Όταν πέθανε το 1943, στην διάρκεια της Κατοχής, χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν το φέρετρό του μέχρι το Α΄ Νεκροταφείο ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, μπροστά στους έκπληκτους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από το αυθόρμητο συλλαλητήριο, γι' αυτό και απλώς παρακολουθούσαν αμήχανοι.




Το μνημείο προς τιμήν του μεγάλου μας ποιητή,
στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών

Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα, το 1975.



Προς το τέλος της ζωής του έζησε σε μια κατοικία στην οδό Ασκληπιού 3, στην Αθήνα. 
Το σπίτι εκείνο ακολούθησε την μοίρα των περισσότερων σπιτιών της Αθήνας: κατεδαφίστηκε και στην θέση του κτίστηκε μία πολυκατοικία...
Στην πολυκατοικία αυτή στεγάζεται το ίδρυμα που λειτουργεί προς τιμήν του: το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά.

Τα τελευταία χρόνια του τα πέρασε στον δεύτερο όροφο ενός παλιού νεοκλασικού σπιτιού, στην Πλάκα (Περιάνδρου 5), μαζί με την σύζυγο του Μαρία Βάλβη και την κόρη τους Ναυσικά.
Αν και το σπίτι αυτό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από την πολιτεία, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Υπάρχει, όμως, η μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψη που γράφει: "Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943"...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου