Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021

Σημειώσεις Γραμματικής για Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη

 Δυο απαραίτητα λόγια με αφορμή τις παρακάτω σημειώσεις, για να ξέρετε τι διαβάζετε (όσοι τις διαβάσετε):

  1. Αναγνωρίζοντας πως όσο υπάρχουν ζωντανοί ομιλητές μιας γλώσσας, τόσο υπάρχουν και λάθη που γίνονται και καθιερώνονται (αφού αυτός είναι ένας βασικότατος λόγος εξέλιξης μιας γλώσσας) οι παρακάτω σημειώσεις Γραμματικής έχουν δημιουργηθεί πάνω στην βάση πως αυτοί οι οποίοι την διδάσκουν, αντί να σπεύδουν να υιοθετούν γρήγορα τα οποιαδήποτε λάθη με το σκεπτικό "τι να κάνουμε, αφού το λένε έτσι αρκετοί ας το πούμε έτσι κι εμείς", πιο σωστά θα πρέπει να προσπαθούν να γνωστοποιούν περισσότερο την σωστή χρήση της γλώσσας (της ορθογραφίας, της προφοράς, κλπ.).

    Ο λόγος είναι συγκεκριμένος βέβαια, και καθαρά πρακτικός (και όχι συναισθηματικός, για την γλώσσα μας που υποτίθεται πως αλλοιώνεται, φτωχαίνει, κλπ.).
    Ο λόγος είναι πως όσα περισσότερα λάθη ενσωματώνονται "νόμιμα" μέσα σε μία γραμματική, τόσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον να μάθει σωστά την γλώσσα του, αφού θα πρέπει να μαθαίνει παπαγαλία αρκετά πράγματα.
    Από 'κεί και πέρα, αν καθιερωθεί ένα λάθος, καθιερώθηκε. Ας μην είμαστε όμως εμείς αυτοί που θα το σπρώχνουν να καθιερωθεί.

 

  1. Κάτι άλλο που φαίνεται στις σημειώσεις είναι η μεγάλη αγάπη προς το γράμμα (και τον φθόγγο) "ν" (άρα και στο τελικό "ν") αγάπη που οφείλεται στο ότι το "ν" βγάζει έναν από τους πιο γλυκούς ανθρώπινους ήχους και ομορφαίνει τις λέξεις, όπου υπάρχει.

    Για τον λόγο επομένως ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο εύηχα γράμματα της γλώσσας μας, γι' αυτόν τον λόγο εδώ μέσα δείχνουμε τον σεβασμό και την αγάπη που του αξίζει, και αφήνουμε τον "πόλεμο" εναντίον του (με τους ανόητους και ανούσιους κανόνες για το πότε μπαίνει και πότε όχι) σε άλλους, μακριά από εδώ...

 

Αν συμφωνείτε με τα παραπάνω, μπορείτε να κάνετε κλικ στην εικόνα για να κατεβάσετε τις σημειώσεις στον υπολογιστή σας!Κι αν δεν συμφωνείτε, πάλι μπορείτε να κάνετε κλικ στην εικόνα για να κατεβάσετε τις σημειώσεις στον υπολογιστή σας.
Δείτε τις σημειώσεις on-line:Κατεβάστε τις ασκήσεις (που αντιστοιχούν στα παραπάνω μαθήματα) στον υπολογιστή σας.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:Δείτε τις ασκήσεις on-line:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου