Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Ο χρωματικός δίσκος του Νεύτωνα

Ο Ισαάκ Νεύτων (Isaac Newton, 1643-1727) παρατήρησε, ύστερα από πειράματα, πως το λευκό φως δεν υπάρχει. Αντίθετα, τα επτά χρώματα που βλέπουμε στο ουράνιο τόξο είναι αυτά που αν ενωθούν με κάποιον τρόπο δίνουν το λευκό φως.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει διαφόρων αποχρώσεων και διαφορετικών ειδών χρωματικούς δίσκους. Διαλέξτε αυτόν της αρεσκείας σας, τυπώστε τον, αν υπάρχει η δυνατότητα, και περιστρέψτε τον με όποιον τρόπο βρει ο καθένας: από λαστιχάκια ή κλωστές (βιβλίο Εργασιών Φυσικής ΣΤ΄, σελ. 145), μέχρι δράπανα (αυτά, που ανοίγουμε τρύπες στους τοίχους...).

Διαβάστε στο τέλος την εξήγηση (γιατί δηλαδή τα μάτια μας "ανακατεύουν" τα χρώματα και βλέπουν σχεδόν άσπρο).

Ο κλασικός
Αν τον θέλετε πιο πρωτότυπον, έχουμε με μολύβια:

Αν θέλετε κάτι σε γλυκό:

Αν σας αρέσουν τα ψάρια:

Αν, πάλι, είστε της χορτοφαγικής:Με φρούτα ίσως είναι πιο δροσερός...

Αν σας αρέσει το ράψιμο:

Ή τα φυσικά υλικά:

Αν σας αρέσει το επάγγελμα του κλειδαρά:

Αν είστε φυσιολάτρης:

Κι αν είστε καλλιτεχνική φύση:

Σαν να ετοιμάζεται να βρέξει... Πολλά σύννεφα έχουν μαζευτεί έξω...
Δεν παίρνετε κάτι σε ομπρέλα, μήπως χρειαστεί;
Η εξήγηση

Το μάτι μας έχει ένα χαρακτηριστικό (για την ακρίβεια, και τα δύο μάτια μας...): 

Όταν βλέπουμε μία εικόνα, αυτή, το "αίσθημα" μάλλον της εικόνας, διατηρείται στον εγκέφαλό μας για 1/16 του δευτερολέπτου. Αυτό λέγεται μεταίσθημα και μας είναι πολύ χρήσιμο, αφού αν δεν το είχαμε, θα βλέπαμε τις κινήσεις γύρω μας κομματιαστά και όχι ενιαία. Θα ήταν πολύ ενοχλητικό...
Όσον αφορά (sic!) τον χρωματικό δίσκο, καθώς οι χρωματιστές λωρίδες του γυρίζουν πολύ γρήγορα, προτού σβήσουν από τον εγκέφαλο οι προηγούμενες εικόνες έρχονται οι επόμενες.
Μ' αυτόν τον τρόπο "αναγκάζουμε" τα μάτια μας να μπερδέψουν όλα τα χρώματα και να να τα δουν σαν ένα ενιαίο χρώμα, δηλαδή λευκό! (Άντε καλά, όχι και τελείως λευκό, αλλά κάπως μπεζ· αυτό έχει σχέση με τις αποχρώσεις των χρωμάτων που έχουμε και με την ταχύτητα που περιστρέφουμε τον χρωματικό δίσκο.)


Παρεμπιπτόντως, στο μεταίσθημα  οφείλεται και η λειτουργία του κινηματογράφου:

Δείτε τα παρακάτω (από το ΠΟΔήΛΑΤΟ) και θα καταλάβετε γιατί:

Ένα κλασσικό πείραμα που αφορά το μεταίσθημα περιλαμβάνει την γρήγορη περιστροφή μιας εικόνας που από την μία της πλευρά έχει ζωγραφισμένο ένα κλουβί και από την άλλη ένα πουλί.Αν περιστρέψουμε την εικόνα πάρα πολύ γρήγορα, θα βλέπουμε το πουλί να είναι μέσα στο κλουβί.

     Δείτε και το βιντεάκι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου