Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Οι θρησκείες της Γης


ΟΙ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
1. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ (~2.200.000.000)
Είναι θρησκεία που βασίζεται στην διδασκαλία του ιδρυτή της, του Ιησού Χριστού, που έγινε πριν από 2.000 χρόνια.
Είναι θρησκεία που βασίζεται στην αγάπη του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο, με την γενική και απλή παραδοχή πως όλοι οι άνθρωποι είναι απολύτως ίσοι μεταξύ τους και έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Ο μόνος που είναι ανώτερος είναι ο Θεός, ο οποίος αγαπά το ίδιο όλους τους ανθρώπους.
Το ιερότερο βιβλίο των χριστιανών είναι η Αγία Γραφή και το ιερό σύμβολο ο σταυρός· για την ακρίβεια ο εσταυρωμένος Χριστός.

Μέχρι το 1054 η χριστιανική θρησκεία ήταν μία και ενωμένη. Την χρονιά εκείνη έγινε το "Σχίσμα" των εκκλησιών, με το οποίο η χριστιανική εκκλησία χωρίστηκε σε δύο κομμάτια: την καθολική και την ορθόδοξη. Αιτία ήταν κάποιες θεολογικές διαφορές, αλλά και η επιθυμία των θρησκευτικών ηγετών για την πρωτοκαθεδρία.

Τρεις είναι οι μεγαλύτερες ομάδες πιστών τού χριστιανισμού (ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες μικρότερες):

1α. Καθολικοί (>1.000.000.000 πιστοί)

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην Ρώμη


Ο Πάπας, βγάζοντας λόγο από το μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου


Καθολικός ιερέας

Είναι η πολυπληθέστερη χριστιανική ομάδα στον κόσμο. Αρχηγός είναι ο επίσκοπος της Ρώμης, ο πάπας δηλαδή. Έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας (όπως ονομάζεται) είναι το Βατικανό, στην Ρώμη.

Άγαλμα σε καθολική εκκλησία


Ένα χαρακτηριστικό της λατρείας των καθολικών είναι ότι στολίζουν τις εκκλησίες τους με αγάλματα σε αντίθεση με τους ορθοδόξους που έχουν μόνο ζωγραφιστές εικόνες.


1β. Προτεστάντες (~800.000.000 πιστοί)

Μαρτίνος Λούθηρος

Δημιουργήθηκε το 1517, όταν ο Γερμανός μοναχός και ιερέας Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την διαμαρτυρία του εναντίον του θρησκευτικού κατεστημένου της εποχής του.

Εκκλησιαστική τελετή

Η προτεσταντική ηθική διακρίνεται για την αυστηρή της προσήλωση στην ηθική, την εργασία και την τήρηση των κανόνων και των νόμων.

Προτεστάντες επίσκοποι


1γ. Ορθόδοξοι (~250.000.000 πιστοί)

Η Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη)


Ο δικέφαλος αετός (σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας)


Μετά το Σχίσμα του 1054 τράβηξαν ξεχωριστό δρόμο από τους καθολικούς, τους οποίους και κατηγορούν πως εκείνοι φταίνε που χώρισαν οι δρόμοι τους.

Η Παναγία με τον Χριστό στην αγκαλιά της


Ορθόδοξος ιερέας


Η ορθόδοξη εκκλησία αποτελείται από διάφορες αυτοκέφαλες εκκλησίες οι οποίες διοικούνται από οικουμενικές συνόδους.

Ο Μυστικός Δείπνος (από την ζωή του Χριστού)


Το κορυφαίο γεγονός για τους ορθόδοξους χριστιανούς: Η Ανάσταση του Χριστού2. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ (ή ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ) (~1.500.000.000 πιστοί)
Ο ισλαμισμός είναι ένα σύνολο ιδεολογιών που πρεσβεύουν πως η ζωή του ανθρώπου, και η προσωπική και η κοινωνική και η πολιτική, πρέπει να καθοδηγείται από το "ισλάμ" δηλαδή την υποταγή στον Θεό. Το ιερό βιβλίο είναι το Κοράνι (που περιλαμβάνει τα λόγια του Θεού, που μετέφερε από τον ουρανό ο αρχάγγελος Γαβριήλ και υπαγόρευσε στον Μωάμεθ).


Οι μουσουλμάνοι πρέπει να προσεύχονται 5 φορές την ημέρα (καθορισμένες με το ρολόι). Όταν έρθει η ώρα, ο πιστός μουσουλμάνος σταματά ό,τι κάνει εκείνη την στιγμή, βγάζει τα παπούτσια του, γονατίζει γυρισμένος προς τον ιερό τόπο, την Μέκκα και προσεύχεται.
Οι μουσουλμάνοι έχουν το ιερό καθήκον, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους να επισκεφτούν την Μέκκα.


Η έννοια της βοήθειας προς τους φτωχότερους είναι υποχρεωτική. Κάθε ένας πρέπει να βοηθά οπωσδήποτε όποιον χρειάζεται βοήθεια.


Αν και στον ισλαμισμό δέχονται πολλούς προφήτες, ο Μωάμεθ είναι ο σπουδαιότερος.
Ο μουσουλμανισμός δέχεται τον Χριστό, όμως όχι ως τον υιό του Θεού αλλά σαν τον σημαντικότερο προφήτη. Το ίδιο σέβονται και την Παναγία.

"Αλλάχ" σε αραβική καλλιγραφική γραφή


Δύο είναι τα κυριότερα ρεύματα του μωαμεθανισμού:

2α. Οι Σουνίτες
Είναι το πολυπληθέστερο από τα δύο κύρια δόγματα του ισλάμ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η επιμονή τους στην πιστή τήρηση του Κορανίου.

Μουσουλμάνοι σε ώρα προσευχής


2β. Οι Σιίτες
Είναι το δεύτερο κύριο δόγμα του μωαμεθανισμού, το οποίο βρίσκεται σε θρησκευτική (και σε κάποιες χώρες και σε πολιτική) διαμάχη με τους σουνίτες.
Η διαμάχη αυτή ξεκινάει από το 632 μ.Χ., όταν πέθανε ο Μωάμεθ χωρίς να ορίσει διάδοχο. Έτσι, το κάθε ένα από τα δύο δόγματα θεωρεί διαφορετικό πρόσωπο ως συνεχιστή τού Μωάμεθ, και αυτό με τα χρόνια οδήγησε σε μεγάλη έχθρα μεταξύ τους.

Εξάπλωση των μουσουλμάνων στον κόσμο3. ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ (~1.000.000.000 πιστοί)

Η ιερή συλλαβή "ωμ"


Είναι ίσως η αρχαιότερη θρησκεία απ' όσες υπάρχουν σήμερα, αφού οι πρώτες πηγές που αναφέρονται σ' αυτήν εντοπίζονται στον 14ο αι. π.Χ.


Τόσο αρχαία θρησκεία που είναι, περιλαμβάνει έναν τεράστιον αριθμό από αρχαίες παραδόσεις και χιλιάδες θεότητες. Χαρακτηριστικό της είναι η εύκολη προσαρμογή στις συνθήκες κάθε εποχής.

Η θεά της γονιμότητας Parvati


Η θεά Kali


Ο διπρόσωπος θεός Siva

Δεν έχει κάποιο ιερό κείμενο, ενώ διάφοροι δάσκαλοι (γκουρού) κατά καιρούς δείχνουν καινούριους δρόμους σωτηρίας.

Ινδουιστής ιερέας

 Ένα από τα γνωστά δόγματα του ινδουισμού είναι η πίστη στην μετενσάρκωση. Μία από τις τεχνικές είναι η γιόγκα (η οποία στην Δύση έχει περάσει κυρίως ως σύνολο σωματικών ασκήσεων γυμναστικής και χαλάρωσης.4. ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ (~400.000.000 πιστοί)

Ιερό σύμβολο του κομφουκιανισμού

Ο κομφουκιανισμός είναι ένας γενικός όρος που συμπεριλαμβάνει πολλές παραδόσεις και φιλοσοφίες που διαδόθηκαν από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες της Κίνας.
Η θρησκεία αυτή βασίζεται στην λατρεία του "Σεν", που μπορεί να είναι διάφορες θεότητες που σχετίζονται με τους προγόνους ή διάφορα φυσικά φαινόμενα.

Άγαλμα του Κομφούκιου


Ναός του κομφουκιανισμού5. ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ (~300.000.000 πιστοί)
Ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ. Ιδρυτής είναι o Σιντάρτα Γκοτάμα (που ονομάστηκε Βούδας).

Άγαλμα του Βούδα

Ο Βούδας ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως είναι θεός. Επομένως οι βουδιστές δεν λατρεύουν κάποιον θεό. Η σχέση τους με τον Βούδα είναι πως τον θεωρούν κάποιον που έχει πετύχει την πνευματική φώτιση, αυτό δηλαδή που προσπαθούν να πετύχουν και εκείνοι.

Βουδιστικός ναός

Ο τελικός σκοπός ενός βουδιστή είναι να απελευθερωθεί από όλες τις σαρκικές επιθυμίες του και να οδηγηθεί στην πνευματική ολοκλήρωση και τον εξαγνισμό.

Βουδιστής μοναχός6. ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ (~18.000.000 πιστοί)

Αν και έχει λίγους πιστούς, τον αναφέρουμε "τιμής ένεκεν" μια που είναι από τις αρχαιότερες θρησκείες και η θρησκεία από την οποίαν ξεπήδησαν ο χριστιανισμός πρώτα και ο μωαμεθανισμός μετά. Εξάλλου, όλη η περίοδος της Παλαιάς Διαθήκης (μέχρι την γέννηση του Χριστού, δηλαδή) είναι κοινή και στις τρεις θρησκείες.

Η Πεντάλφα και η Επτάφωτη Λυχνία: Ιερά σύμβολα του ιουδαϊσμού

Είναι η αρχαιότερη μονοθεϊστική θρησκεία του κόσμου. Οι πιστοί της θεωρούν πως είναι οι εκλεκτοί του Θεού, ο οποίος τους έχει αποκαλύψει τους νόμους του και τις εντολές του με ένα ιερό συμβόλαιο, την Διαθήκη, την οποίαν τους έδωσε μέσω τού Μωυσή.

Εβραίοι

Το Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, είναι ό,τι έχει απομείνει από έναν αρχαίο ναό και θεωρείται πως είναι ιερή τοποθεσία, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως είναι τα ερείπια του θρυλικού ναού του Σολομώντα.
Στην διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, το κομμάτι εκείνο του τείχους έγινε τόπος προσκυνήματος των Εβραίων, οι οποίοι θρηνούσαν την απώλεια του ναού τους, γι' αυτό και ξένοι τοποτηρητές το είχαν ονομάσει "Τείχος των Δακρύων".

Εβραίοι που προσεύχονται στο "Τείχος των Δακρύων"7. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ (~100.000.000 πιστοί)


Με μία λέξη, οι θρησκείες της Αφρικής ονομάζονται "ανιμισμός" (από την λέξη animus, που σημαίνει "ψυχή").
Σύμφωνα με τον ανιμισμό, οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά, τα ουράνια φαινόμενα, δηλαδή τα πάντα, έχουν ψυχή μέσα τους.

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Αν ρωτήσουμε εκπροσώπους οποιασδήποτε θρησκείας του κόσμου ποια είναι η σχέση τους με τον πόλεμο και την βία, όλοι θα απαντήσουν πως ο Θεός είναι αγάπη και ειρήνη, οπότε αυτές είναι και οι αρχές που δέχονται όλες οι θρησκείες.

Στην πραγματικότητα βέβαια, στο όνομα του Θεού έγιναν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα απίστευτα εγκλήματα. Οι σταυροφορίες, η Ιερά Εξέταση, οι θρησκευτικοί πόλεμοι της Ευρώπης τον 16ο - 17ο αιώνα, οι τζιχαντιστές του ISIS σήμερα, είναι κάποιες πολύ γνωστές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι, κρυμμένοι πίσω από κάποια θρησκεία επιβάλλουν -ή προσπαθούν γι' αυτό- με την βία τα συμφέροντά τους απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

Άσχετα με την γνώμη που έχει κάποιος για την επιθυμία των ανθρώπων να θρησκεύονται, είναι γεγονός πως η ενασχόληση με μια θρησκεία, όταν συνδυάζεται με πνευματική μόρφωση και καλλιέργεια, αλλά και διάθεση για αυτοβελτίωση, οδηγεί τους ανθρώπους σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα.

Από την άλλη, όταν η θρησκεία -για την ακρίβεια η επιβολή της θρησκείας- συνδυάζεται με χαμηλό κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο, τότε ενέργειες σαν τις παρακάτω φαίνονται δυστυχώς πολύ φυσιολογικές γι' αυτούς που τις διαπράττουν...


13ος αιώνας και αργότερα, Ιερά Εξέταση: Τα βασανιστήρια που είχαν επινοήσει οι χριστιανοί για όσους παρέκλιναν από τον "ίσιο" δρόμο του Θεού ήταν τόσο φρικτά που μόνο στο άκουσμά τους οι περισσότεροι ομολογούσαν οτιδήποτε, αρκεί να μην τα υποστούν...


13ος αι. και αργότερα, Ιερά Εξέταση: Άσχετα με την βαρβαρότητα της ενέργειας, οι δυστυχείς καταδικασμένοι (δίκαια ή άδικα, δεν ενδιέφερε ιδιαίτερα τους Ιεροεξεταστές) πάντοτε κατέληγαν στην πυρά ζωντανοί, "για να φύγει ο διάβολος από μέσα τους" καθώς θα καίγονταν...


24/8/1572, Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου: όταν οι Γάλλοι καθολικοί έσφαξαν τους Γάλλους προτεστάντες στο Παρίσι, εξαιτίας θρησκευτικών αντιθέσεων, ανήμερα του Αγίου Βαρθολομαίου...


24/2/1994, Σεράγεβο, Βοσνία: Ο βομβαρδισμός της κεντρικής αγοράς μέρα μεσημέρι.
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι, εκμεταλευόμενοι τις εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των λαών της Γιουγκοσλαβίας, βομβάρδισαν πάρα πολλές πόλεις της, φροντίζοντας ταυτόχρονα να φανατιστούν οι εθνότητες της χώρας, ώστε όλη αυτή η καταστροφή να περάσει στην ιστορία σαν ένας θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ χριστιανών (Σέρβων) και μουσουλμάνων (Βοσνίων)...


1990, α΄ πόλεμος του Κόλπου: Εισβολή των Η.Π.Α. στο Ιράκ. Από τότε έμελλε να ξεκινήσει ένας ακόμη μακροχρόνιος πόλεμος για τον έλεγχο των πετρελαιοπαραγωγικών πηγών, μεταξύ δυτικών και αραβικών χωρών, ο οποίος στις μέρες μας έχει περάσει -με την βοήθεια και της προπαγάνδας- ως ένας θρησκευτικός πόλεμος των φανατικών μουσουλμάνων εναντίον της Δύσης.


2015: Φανατικοί (και με προφανώς χαμηλό πνευματικό επίπεδο) μουσουλμάνοι τζιχαντιστές εκτελούν (επίσης μουσουλμάνους) Ιρακινούς αντιπάλους τους, χρησιμοποιώντας την θρησκεία τους σαν όπλο επιβολής, κυριαρχίας και δολοφονίας οποιουδήποτε δεν ενστερνίζεται τις ιδέες τους...


18/2/2016: Τζιχαντιστές αποκεφαλίζουν 15χρονο παιδί, επειδή άκουγε δυτική μουσική μέσα στο κατάστημα του πατέρα του, στην Μοσούλη (πόλη του Ιράκ)...


2015, Μόσχα: Άγριο ξύλο από "πιστούς χριστιανούς" εναντίον ατόμων gay κατά την διάρκεια που οι τελευταίοι πραγματοποιούσαν μία συγκέντρωση...


Λιθοβολισμός: Μία βάρβαρη τακτική  (που μόνον ο άνθρωπος ανάμεσα σε όλα τα ζώα θα μπορούσε να σκεφτεί...), κατάλοιπο από την αρχαιότητα, που εφαρμόζεται ακόμα σε μερικά υπανάπτυκτα μουσουλμανικά κράτη, κατά την οποίαν το θύμα αιχμαλωτίζεται μέσα σ' έναν λάκκο (ο άντρας μέχρι την μέση, η γυναίκα μέχρι το στήθος: ακόμα και στον θάνατο η γυναίκα είναι σε χειρότερη μοίρα...) και λιθοβολείται μέχρι θανάτου από διάφορα ανθρωποειδή...Πληροφορίες για τις θρησκείες πήραμε από:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου