Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνικά μεγαλιθικά μνημεία

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες κατασκευές της πολύ παλιάς αρχαιότητας, οι οποίες έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι κατασκευασμένες από τεράστια κομμάτια πέτρας, τα οποία ζυγίζουν πολλούς τόνους το κάθε ένα.

Σύμφωνα με τις γνώσεις μας για την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, εκείνες τις εποχές που κτίστηκαν αυτά τα μνημεία, δεν θα έπρεπε να είχαν την δυνατότητα να μετακινήσουν αυτά τα τεράστια κομμάτια πέτρας. Έτσι, φαίνεται, πως οι αρχαίοι πρέπει να είχαν τεχνολογικές και επιστημονικές γνώσεις πολύ ανώτερες απ' αυτές που εμείς σήμερα νομίζουμε πως είχαν...

Ακολουθούν μερικά δείγματα μεγαλιθικών κατασκευών στον ελληνικό χώρο, άγνωστα τα περισσότερα για τον πολύ κόσμο, πέρα από τους ντόπιους σε κάθε περιοχή.

Η πύλη των λεόντων - ΜΥΚΗΝΕΣ


Η Πύλη των Λεόντων είναι η κύρια είσοδος της Ακρόπολης των Μυκηνών. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αι. π.Χ. ως επέκταση του οχυρωματικού τείχους της ακρόπολης των Μυκηνών.




Πυραμίδα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Γνωστή και ως πυραμίδα των Κεχριών. Βρίσκεται στο Ελληνικό της Αργολίδας.
Μυστηριώδης κατασκευή, πιθανόν ταφικό μνημείο, που άλλοι την χρονολογούν στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και άλλοι πολύ πιο παλιά, στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.




 Η βραχοπυραμίδα του ΤΑΫΓΕΤΟΥ
Στα 2407 μ., στην κορυφή του Ταϋγέτου, υπάρχει μία παράξενη πυραμίδα ως προέκταση του βουνού.
Η λεία επιφάνεια του βουνού στις περιοχές των "πλευρών" της έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη τραχιά "φυσιολογική" πλευρά του. Αυτό είναι κάτι που τροφοδοτεί την φαντασία των ανθρώπων, οι οποίοι από παλιά μιλούν για την κορυφή βουνού που έχει λαξευτεί από τα αρχαία χρόνια στο σχήμα της πυραμίδας.
Βέβαια, η πραγματικότητα ίσως είναι πιο πεζή: Απ' ό,τι φαίνεται, πρόκειται για ένα από τα παιχνίδια που κάνει η φύση, η οποία έχει δώσει στην κορυφή ένα πυραμοειδές σχήμα. Εξάλλου, αν το κοιτάξουμε στο google earth (πληκτρολογώντας "36°57'10.8"N 22°21'01.9"E", τις συντεταγμένες δηλαδή του βουνού) θα δούμε πώς μάλλον δεν πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα...





Δρακόσπιτα - Ν.Δ. ΕΥΒΟΙΑ

Στην νοτιοδυτική Εύβοια υπάρχουν κάποια εντυπωσιακά μεγαλιθικά κτίσματα, που περιβάλλονται από μυστήριο. Ποιοι τα έκτισαν, πότε τα έκτισαν και τι σκοπό εξυπηρετούσαν; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που ξέρουμε, στον βαθμό που έχουν σωθεί (αφού έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές), είναι πως πρόκειται για ιδιαίτερα ξεχωριστά κτίσματα, αποτελούμενα από πλάκες τεράστιου μεγέθους.
Το περίεργο δεν είναι μόνο το τεράστιο μέγεθος που έχουν οι πέτρες τους, αλλά και το ότι τα σπίτια αυτά έχουν κτιστεί στην κορυφή του βουνού Όχη της Εύβοιας, σε περιοχή δηλαδή που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μεταφέρουν τέτοιο βάρος οι αρχαίοι κτίστες, πάντα σύμφωνα με την γνώση που έχουμε για την τεχνολογία των αρχαίων.







Μεγαλιθικοί τάφοι - ΘΡΑΚΗ

Κατασκευασμένα από τεράστιες πλάκες ασβεστόλιθου την ύστερη εποχή του χαλκού, τα μνημεία αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Θράκης. Τα περισσότερα από αυτά είναι τάφοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου