Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Δέντρα με... παραξενιές

Εκτός από τα δέντρα που ξέρουμε, υπάρχουν και άλλα, σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάπως πιο... διαφορετικά.
Απολαύστε τα!


Α. Σοκότρα: Τέσσερα νησάκια στο κέρας της Αφρικής, κοντά στην Υεμένη. Επειδή είναι αρκετά απομονωμένα νησιά, η χλωρίδα τους δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου. Με άλλα λόγια, θεωρούνται ίσως το πιο "εξωγήινο" τοπίο της Γης! Μερικά από τα παράξενα δέντρα τους είναι τα παρακάτω:

Δέντρα - δράκοντες (dragon trees)
Τα λένε έτσι επειδή, αν κόψεις τον κορμό τους, βγάζουν έναν κόκκινο χυμό (που μοιάζει σαν αίμα, αλλά λένε πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες).





Δέντρα μπουκάλια (bottle trees)
Αν δούμε το σχήμα τους, καταλαβαίνουμε την ονομασία τους...






Β. Σε μερικές περιοχές της Αφρικής και της Αυστραλίας ζουν τα μπαομπάμπ, περίεργα δέντρα με ψηλό και πολύ παχύ κορμό.





Μερικά από τα μπαομπάμπ είναι πραγματικά τεράστια.
(Η διάμετρος αυτού του δέντρου φτάνει τα 16 μέτρα...)



Συχνά οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται το τεράστιο εσωτερικό μερικών τέτοιων μεγάλων δέντρων.


Στα 1890 ένα τέτοιο δέντρο το χρησιμοποιούσαν για προσωρινή φυλακή...


Κάποιες φορές σήμερα, χρησιμεύουν και για τουαλέτες!


Στο Γκρυφίνο - δυτική Πολωνία υπάρχει μία περιοχή με 400 δέντρα με παράξενα καμπυλωμένο κορμό, που κανείς δεν ξέρει αν έχουν "πειραχτεί" από ανθρώπινο χέρι ή φύτρωσαν έτσι.



Στις Φιλιππίνες υπάρχει ένα είδος ευκαλύπτου ο κορμός του οποίου έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου!



Στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα, των Η.Π.Α. υπάρχει το εθνικό πάρκο Σεγκόβια (Sequoia National Park).
Τα δέντρα που υπάρχουν εκεί, οι σεγκόβιες, είναι υπεραιωνόβια. Κάποια από αυτά έχουν ηλικία πάνω από 3000 χρόνια και ύψος μέχρι και 80 μέτρα (όσο ένα 25ώροφο κτήριο)!





Στην Βραζιλία υπάρχει ένα παράξενο δέντρο του οποίου με καρπούς όχι μόνο στα κλαδιά, αλλά σε όλο το μήκος του κορμού!



Στο Allouville-Bellefosse, στην βόρεια Γαλλία υπάρχει μία βελανιδιά 800 ετών! Στην εποχή της Αναγέννησης (!) κόπηκε στα δύο από έναν κεραυνό. Το 1600 μέσα στον τεράστιο κορμό κτίστηκαν δύο παρεκκλήσια, το ένα πάνω από το άλλο.




Κάποια δέντρα έχουν υποστεί ανθρώπινη παρέμβαση στην "παιδική" τους ηλικία, με αποτέλεσμα ως ενήλικα φυτά να παρουσιάζουν αρκετά παράξενη εμφάνιση!







Μερικές φορές τα δέντρα μπερδεύονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες (επίτηδες ή κατά τύχη) και το αποτέλεσμα βγαίνει κάτι σαν το παρακάτω:







Και βέβαια, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε την Αγία Θεοδώρα, ένα εκκλησάκι κοντά στην Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, στην στέγη του οποίου ζουν αρμονικά ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δέκα επτά (17) ολόκληρα δέντρα, με τα κλαδιά τους, με τις ρίζες τους και με τα όλα τους.


Το μυστήριο δεν είναι τόσο το ότι υπάρχουν 17 δέντρα πάνω στην σκεπή της. Το μυστήριο είναι πως στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος από τις ρίζες των δέντρων! Χάνονται μέσα στους τοίχους της εκκλησίας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου