Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Μαλακοπή: Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

Στην κεντρική Ανατολία (στην περιοχή της Καισάρειας της Μ. Ασίας) απλώνεται η Καππαδοκία.
Επειδή είναι ηφαιστειογενής περιοχή, αυτό σημαίνει πως τα πετρώματά της είναι "μαλακά" άρα σκάβονται αρκετά εύκολα, είτε από την φύση είτε από τους ανθρώπους. Όσον αφορά στην φύση, η αιολική διάβρωση του εδάφους έχει δημιουργήσει τοπία παράξενα, με άγρια ομορφιά:


Όσον αφορά στην παρέμβαση των ανθρώπων, αυτή μας έχει αφήσει αρκετές υπόγειες πόλεις, με την υπόγεια πόλη της Μαλακοπής να αποτελεί μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη.


Η πρώτη γνωστή γραπτή πηγή είναι ο Αθηναίος ιστορικός συγγραφέας Ξενοφώντας (γεννήθηκε μεταξύ 434-427 π.Χ. - πέθανε κάπου στα μέσα 3ου αι. π.Χ,), που αναφέρει πως οι υπόγειες πόλεις κτίστηκαν από τους Φρύγες τον 8ο αι. π.Χ. Θεωρείται, όμως, πως άρχισαν να κτίζονται πολύ νωρίτερα, ακόμα και πριν την 2η χιλιετία π.Χ.


Η διαφορά της υπόγειας πόλης της Μαλακοπής είναι πως, σε αντίθεση με τις άλλες που υπάρχουν στην ίδια περιοχή, έχει πολύ μεγάλο μέγεθος: μπορούσαν να μείνουν εκεί μέσα, αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται να βγαίνουν στην επιφάνεια, περίπου 3000 άνθρωποι για αρκετούς μήνες! Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε και με μυρμηγκοφωλιά, βλέποντας το σχέδιο και την λεπτομέρεια της ζωγραφικής αναπαράστασης, αλλά και την φωτογραφία:




Δημιουργήθηκε -και σ' αυτό βοήθησαν τα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματα- όπως και οι άλλες υπόγειες πόλεις, για να προστατεύονται οι άνθρωποι από τους διάφορους εχθρούς.
Έτσι, κάθε φορά που εμφανίζονταν ληστές ή εχθρικοί λαοί, οι άνθρωποι που έμεναν στην επάνω πόλη, την "κανονική", μετακόμιζαν για όσο διάστημα χρειαζόταν στην υπόγεια πόλη,



Επειδή υπήρχε περίπτωση να μένουν για μεγάλο διάστημα, είχαν φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες για άνετη (όσο μπορούσαν τέλος πάντων...) ζωή.


Είχαν κατασκευάσει ειδικά συστήματα εξαερισμού (μεγάλους κατακόρυφους αγωγούς)
για να μπαίνει φρέσκος αέρας:



Είχαν κατασκευάσει πηγάδια - δεξαμενές νερού 
για τις καθημερινές ανάγκες τους:



Είχαν δημιουργήσει δωμάτια για να ικανοποιούν τις θρησκευτικές τους ανάγκες
(όπως αυτή η αίθουσα ναού τα χριστιανικά χρόνια):



Είχαν προβλέψει ακόμα και δωμάτια με πατητήρια σταφυλιών
(να πίνουν και το κρασί τους, όσο παρέμεναν εγκλωβισμένοι)!



Επειδή ο χώρος ήταν περιορισμένος, οι αίθουσες ήταν από λίγο έως αρκετά στενές:




...και οι ενδιάμεσοι διάδρομοι ακόμα πιο στενοί.



Αυτό βέβαια είχε και άλλον σκοπό: Αν τύχαινε και έμπαιναν μέσα στην πόλη εχθροί (προφανώς με τα όπλα και τις ασπίδες τους), θα τους ήταν αδύνατον να μετακινηθούν ανάμεσα από τόσο στενά περάσματα.


Στην υπόγεια πόλη της Μαλακοπής ανακαλύφθηκαν 11 πατώματα κάτω από την γη!
Η επικοινωνία μεταξύ τους γινόταν με στενές σκάλες:



Η πόλη είχε χωριστεί σε περιοχές, κάθε μία από τις οποίες χωριζόταν με χοντρές στρογγυλές πέτρες. 


Τέτοια παρόμοια πέτρα, βάρους έως και 500  κιλών, είχαν και στην κύρια είσοδο της πόλης
στην επιφάνεια του εδάφους.



Οι υπόγειες πόλεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, βρίσκονταν σε χρήση ακόμη και μέχρι τον προηγούμενο αιώνα, για διαφορετικούς λόγους κάθε εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου