Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Οι γλώσσες της Γης

Πόσες γλώσσες υπάρχουν;
Πάρα πολλές!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (δείτε σημείωση στο τέλος) στην Γη υπάρχουν καταμετρημένες, ούτε λίγο ούτε πολύ, 7.097 γλώσσες.
(Όταν λέμε γλώσσες, βέβαια, εννοούμε και τις τοπικές διαλέκτους μαζί. Για παράδειγμα, τα κρητικά, τα ποντιακά, τα τσακώνικα, τα κυπριακά, τα γκρεκάνικα της Κάτω Ιταλίας είναι κάποιες ελληνικές τοπικές διάλεκτοι που υπολογίζονται και αυτές στις 7.097.)




Όλες αυτές οι γλώσσες είναι ανομοιόμορφα κατανεμημένες στον κόσμο:
Για παράδειγμα, στην Ευρώπη των 745 εκατομμυρίων κατοίκων ομιλούνται 287 γλώσσες, ενώ στην Παπούα-Νέα Γουινέα των 7,6 εκατομμυρίων κατοίκων ομιλούνται 850 γλώσσες.

Πάντως, άσχετα από τον μεγάλο αριθμό των γλωσσών παγκοσμίως, σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων της Γης (το 96%) μιλά μόνο το 4% περίπου των γλωσσών (~280 γλώσσες).

Τις περισσότερες γλώσσες (το 90%) τις μιλούν λιγότεροι από 100.000 άνθρωποι, ενώ οι μισές γλώσσες της Γης ομιλούνται μόνο από 10.000 άτομα.
Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότερες γλώσσες από τις 7.106 είναι τοπικές διάλεκτοι που ομιλούνται από ελάχιστους ανθρώπους. Υπάρχουν γλώσσες, π.χ. που τις μιλούν 1-2 άνθρωποι μόνο.


Ποια γλώσσα είναι πιο σημαντική;
Δύσκολο ερώτημα...

Είναι αυτή που την μιλούν οι περισσότεροι άνθρωποι της Γης;
Τότε, δικαιωματικά, η πιο σημαντική γλώσσα του κόσμου είναι τα κινεζικά που ομιλούνται από σχεδόν 1,3 δισεκατομμύριο ανθρώπους (το 18% δηλαδή του παγκόσμιου πληθυσμού).

Είναι αυτή που έχει μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση (ομιλείται δηλαδή από ανθρώπους σε πολλά μέρη του κόσμου);
Τότε την πρώτη θέση την καταλαμβάνουν εύκολα τα αγγλικά, τα οποία ομιλούνται ως πρώτη γλώσσα σε 106 χώρες (χωρίς να υπολογίσουμε αυτούς που την μιλούν ως δεύτερη).


Οι γλώσσες του κόσμου, στον παγκόσμιο χάρτη
Δείτε στην παρακάτω εφαρμογή τις επίσημες γλώσσες των χωρών του κόσμου.
(Με την βοήθεια της μπάρας, αριστερά, μεγεθύνετε την εικόνα για να εστιάζετε καλύτερα στις μικρότερες χώρες.)
ΚΛΙΚ στην εικόνα:




Για όσους αρέσουν οι αριθμοί, δώρο οι παρακάτω πίνακες, (με στοιχεία του 2016, στρογγυλοποιημένα στις Μονάδες Εκατομμυρίων):


Α. Οι πρώτες 5 γλώσσες, από πλευράς πλήθους φυσικών ομιλητών,
και ο αριθμός των ομιλητών που έχει ως μητρική γλώσσα κάθε μία από αυτές:






Β. Ο αριθμός των γλωσσών στον κόσμο και ο αριθμός των φυσικών ομιλητών τους, ανά ήπειρο:




Σε διάγραμμα, οι παραπάνω αριθμοί φαίνονται κάπως έτσι:





ΣΗΜΕΙΩΣΗ


Τα αριθμητικά στοιχεία τα έχουμε πάρει από τον "Εθνολόγο", έναν διεθνή ιστότοπο που ασχολείται με την καταμέτρηση και την "καταλογογράφηση" των γλωσσών που ομιλούνται σήμερα στον πλανήτη και είναι η πιο έγκυρη πηγή πληροφοριών γι' αυτό το θέμα.
Επειδή οι γλώσσες συνεχώς μειώνονται (καθώς πεθαίνουν οι φυσικοί ομιλητές τους και δεν υπάρχουν νεότεροι για να τις μιλήσουν) ο κατάλογος ενημερώνεται διαρκώς.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε τα έχουμε δανειστεί από την 19η έκδοση, του 2016.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι προς τον "Εθνολόγο" (τα στοιχεία που περιλαμβάνουν ενημερώνονται σε τακτική βάση):
Κεντρικό site
Μικρός παγκόσμιος χάρτης, στον οποίον μπορείτε -περνώντας απλώς το ποντίκι από πάνω- να βλέπετε με μια ματιά τον πληθυσμό κάθε ηπείρου και τον αριθμό των γλωσσών (γενικά και ειδικότερα) που ομιλούνται σ' αυτήν.
Πίνακας των 23 πιο διαδεδομένων γλωσσών της Γης, με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που την μιλούν (πίνακας 3 στο site).
Κατάλογος χωρών, για τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε γλωσσικές πληροφορίες (γλώσσες και διάλεκτοι που υπάρχουν σε κάθε χώρα). Προσοχή: Επειδή ο ιστότοπος πουλάει το υλικό του που αφορά τις διάφορες χώρες, επιτρέπει μόνο 5 δωρεάν θεάσεις (views, για να καταλαβαινόμαστε...). Οπότε σκεφτείτε, πριν το κλικ...


Άλλες πηγές που συμβουλευτήκαμε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου