Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά - 2: Η Πρωτομαγιά των εργατών

Σήμερα η Πρωτομαγιά κατά κύριο λόγο είναι ταυτισμένη με την Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών. Η εξήγηση είναι η μεγάλη απεργία των εργατών στο Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886.

1 Μαΐου 1886 Η μεγάλη απεργία

Το 1886 στο Σικάγο, βιομηχανική μεγαλούπολη των Η.Π.Α., οι εργάτες ξεσηκώθηκαν και με την βοήθεια των συνδικάτων τους διεκδίκησαν το αυτονόητο: Να εργάζονται τόσο μόνο, ώστε να τους μένει χρόνος να ξεκουράζονται, αλλά και να ασχολούνται με τον εαυτό τους.

Τα αιτήματά τους συμπυκνώθηκαν στην φράση "με τα τρία 8άρια": "8 ώρες εργασία, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, 8 ώρες ύπνος και ξεκούραση".



Μπορεί στις μέρες μας, επίσημα τουλάχιστον, να θεωρείται κεκτημένο δικαίωμα το οκτάωρο, όμως μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν κάτι το αδιανόητο, αφού οι εργάτες εργάζονταν 14 και 16 ώρες την ημέρα, και μάλιστα με πολύ μικρά μεροκάματα.

Επειδή την 1η Μαΐου 1886 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εργατική απεργία της σύγχρονης εποχής (της εποχής μετά την βιομηχανική επανάσταση), απεργία στην οποίαν μάλιστα κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα όπλα των αστυνομικών, γι' αυτό τα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά να τιμάται σε όλο τον κόσμο ως ημέρα των εργατικών διεκδικήσεων.


Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο πρώτος εορτασμός έγινε το 1892, ζητώντας 8ωρη εργασία, αργία την Κυριακή και ασφάλιση απέναντι στα εργατικά ατυχήματα.



Η πρώτη μαζική και οργανωμένη εργατική Πρωτομαγιά εορτάστηκε το 1919.

Η Πρωτομαγιά του 1924 ήταν η πρώτη ματωμένη Πρωτομαγιά, αφού η αστυνομία σκότωσε έναν διαδηλωτή.

Ο πιο αιματοβαμμένος Μάιος όμως ήταν εκείνος του 1936, στην Θεσσαλονίκη.
Στις αρχές του μήνα, μια απεργία που ξεκίνησε από τους καπνεργάτες της πόλης εξελίχθηκε σε γενική απεργία. Στην διαδήλωση που έγινε στις 9 Μαΐου ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς διέταξε την αστυνομία να ανοίξει πυρ εναντίον των ανθρώπων που διαδήλωναν.
Το αποτέλεσμα ήταν 12 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.



Κάτω από τα γραφεία των αυτοκινητιστών η αστυνομία σκοτώνει τον εργάτη Τάσο Τούση. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, εμπνεύστηκε από την δολοφονία του εργάτη και από την συγκλονιστική φωτογραφία που έδειχνε την μητέρα του γονατιστή να κλαίει πάνω από τον νεκρό γιο της, και έγραψε το ποίημα «Επιτάφιος».



Η Πρωτομαγιά του 1944 βάφτηκε πάλι στο αίμα, αλλά για διαφορετικούς λόγους: Ήταν εκείνη η ημέρα που οι Γερμανοί φασίστες κατακτητές εκτέλεσαν 200 κρατούμενους πατριώτες σε αντίποινα της εξολόθρευσης μιας γερμανικής αυτοκινητοπομπής από Έλληνες αντάρτες, στις 27 Απριλίου 1944.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου