Οι πηγές του Αχέροντα
Ποταμός της θλίψης ο Αχέροντας, κουβαλά στον δρόμο του κάμποσους μύθους.
Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν πως ένα στοιχειό (τέρας) που ζούσε στις πηγές του μαύριζε και δηλητηρίαζε τα νερά, μέχρι την στιγμή ο Άγιος Δονάτος (πολιούχος, τώρα, της Παραμυθιάς στην Θεσπρωτία) το σκότωσε και καθάρισε το ποτάμι.
Ακόμα πιο παλιά πίστευαν πως τα νερά του τα είχε μαυρίσει και πικράνει ο Δίας, όταν -κατά την διάρκεια της Τιτανομαχίας- είχε δει τους Τιτάνες να πίνουν νερό από εκεί.
Η θλίψη ήταν συνώνυμο του Αχέροντα κατά την αρχαιότητα αφού αυτός, όπως και άλλοι δύο ποταμοί που ενώνονταν σε κάποιο σημείο, ο Πυριφλεγέθοντας και ο Κοκκυτός, αποτελούσαν τους ποταμούς του Άδη.
Το φαράγγι του Αχέροντα
Η αρχή του φαραγγιού του Αχέροντα θεωρείτο μία από τις πύλες του Άδη.
Οι τρεις ποταμοί σχημάτιζαν μια τεράστια ελώδη έκταση στις παρυφές μιας λίμνης. Αυτή ήταν η λίμνη Αχερουσία. Είχε μυστικές σπηλιές και έλη καλυμμένα από την ομίχλη. Ήταν νωστή και ως Άορνος λιμνη, δηλαδή λίμνη χωρίς πουλιά (όρνεα), αφού αυτά την απέφευγαν επειδή ανέδιδε δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις (πιθανόν από τα σαπισμένα φυτά μέσα στα έλη).
Δίκαια, λοιπόν, οι ντόπιοι μιλούσαν με δέος για την λίμνη που αποτελούσε μέρος της διαδρομής για τον Κάτω Κόσμο.
Ο ψυχοπομπός Ερμής πήγαινε τις ψυχές των νεκρών στον ποταμό Αχέροντα και τις παρέδιδε στον μακάβριο βαρκάρη, τον Χάροντα.
Adolf Hiremy-Hirschl (1860-1933): "Οι ψυχές του Αχέροντα"
Εκείνος, έναντι χρηματικής αμοιβής, διέπλεε τον ποταμό Αχέροντα και την λίμνη Αχερουσία οδηγώντας τις ψυχές των νεκρών στον Άδη, στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου.
Με τους μύθους να ρέουν μαζί με τα νερά του, αποτελεί πόλο έλξης για τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν ένα πανέμορφο τοπίο, συνοδευμένο από μυστηριακή αρχαία λατρεία.
Στην διαδρομή του σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες, τόποι ιδανικοί για την διαβίωση ψαριών και αμφίβιων.
Αλλού κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους, αλλού κυλά ήρεμος.
Η πλούσια βλάστησή του αποτελεί έναν ιδανικό τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής για τα 196 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στη περιοχή, μεγάλος αριθμός των οποίων προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, μιας και ο συγκεκριμένος υγρότοπος αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο για τα πουλιά.
Πηγές:
Βικιπαίδεια
"εφημ. Ριζοσπάστης"
www.hellenica.de
youtube
Πηγές:
Βικιπαίδεια
"εφημ. Ριζοσπάστης"
www.hellenica.de
youtube
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου