Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Η Ευρώπη με δυο λόγια

 Σημείωση: Τα παρακάτω δεν έχουν σκοπό να μελετήσουν ολοκληρωμένα και σύντομα την Ευρώπη. Αποτελούν απλώς ένα πρόχειρο υλικό διδασκαλίας για μια διδακτική ώρα (όσα συμπύκνωσε ο δάσκαλος δηλαδή, και ό,τι θυμήθηκε να συγκεντρώσει)!





ΘΕΣΗ - ΚΛΙΜΑ

Η Ευρώπη βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη, γι' αυτόν τον λόγο το κλίμα της –κατά κύριο λόγο– είναι εύκρατο.




Εκτείνεται από την Αρκτική (Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ) μέχρι την Μεσόγειο (Γαύδος) και από τον Ατλαντικό (Ν. Αζόρες) μέχρι τα Ουράλια όρη (φυσικό σύνορο Ευρώπης - Ασίας).


Λόγω της συνεχούς κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών (που κάνουν την Αφρική να μας πλησιάζει συνεχώς), η Ευρώπη –ιδίως η νότια– είναι εξαιρετικά σεισμογενής περιοχή (όπως δείχνει και ο παρακάτω χάρτης, όπου κάθε μαύρη κουκκίδα αντιστοιχεί σε έναν σεισμό αρκετού μεγέθους).



Το γεγονός ότι η νότια Ευρώπη "κάθεται" πάνω στα θρυμματισμένα όρια της ευρωπαϊκής πλάκας την κάνει να έχει και κάποια ηφαίστεια, είτε ανενεργά μέχρι στιγμής (ηφαίστειο Σαντορίνης) είτε ενεργά (Αίτνα και Βεζούβιος στην Σικελία).
Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει μία έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας:




Στην βορειοδυτική άκρη της Ευρώπης βρίσκεται το νησιωτικό κράτος της Ισλανδίας.

Η Ισλανδία έχει ένα μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό: βρίσκεται ακριβώς πάνω στην ένωση δύο λιθοσφαιρικών πλακών, της ευρωπαϊκής και της βορειοαμερικανικής.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ένα νησί γεωλογικά μοναδικό στον κόσμο, αφού διαθέτει παγετώνες και χιόνια (λόγω του βόρειου πόλου που είναι κοντά της) και ταυτόχρονα θερμές πηγές και ηφαίστεια (λόγω του ότι βρίσκεται πάνω στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών).

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μία θερμοπηγή (γκέυζερ):




Ισλανδία: Ηφαίστειο και λάβα μέσα στα χιόνια




ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ

Η βόρεια Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε τα βουνά της Νορβηγίας, δεν έχει καθόλου βουνά. Αντίθετα έχει μεγάλες πεδιάδες (όπως είναι η γαλλική, η γερμανοπολωνική και η ρωσική πεδιάδα).



Οι μεγάλες πεδιάδες ευνοούν και την δημιουργία ποταμών με μεγάλο πλάτος (όπως ο ρωσικός ποταμός Βόλγας, στην εικόνα παρακάτω).




Τα βουνά αρχίζουν την εμφάνισή τους από τις κεντρικές περιοχές μέχρι και τον νότο.

Το μεγαλύτερο βουνό της Ευρώπης είναι οι Άλπεις (4.808 μ.).




Και γι' αυτούς που δεν έχουν υψοφοβία, υπάρχει αυτό το "Βήμα στο Κενό", στα 3.842 μέτρα, κάπου στην γαλλική πλευρά των Άλπεων (στην κορυφή του Aiguille du Midi).





ΦΥΛΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι Ευρωπαίοι ανήκουν στην λευκή φυλή:




Στο βόρειο τμήμα της κατοικούν και Λάπωνες:





ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αποκαλείται και Γηραιά ήπειρος, αφού έχει κατοικηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως μαρτυρούν τα ανθρωπολογικά ευρήματα στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής και στο Νεάντερταλ της Γερμανίας.



Λόγω της ευνοϊκής της θέσης, ανέπτυξε μεγάλο πολιτισμό, όπως είναι ο ελληνικός πολιτισμός.



Όταν οι Ρωμαίοι κυριάρχησαν στην Ευρώπη, πήραν τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, προσέθεσαν και δικά τους στοιχεία και δημιούργησαν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, που αποτέλεσε την βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.



Η απληστεία και το κυνήγι του κέρδους και της δύναμης οδήγησαν πολλά ευρωπαϊκά κράτη από τον 15ο αιώνα και μετά να κατακτήσουν τις υπόλοιπες ηπείρους της Γης και, βέβαια, να υποδουλώσουν τους λαούς τους, να τους εκμεταλλευτούν ως σκλάβους και να απομυζήσουν τον φυσικό και ορυκτό πλούτο των περιοχών που κατέκτησαν.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει τις ευρωπαϊκές αποικίες στον κόσμο, μέχρι τον προηγούμενο αιώνα:




Οι συνέπειες της ευρωπαϊκής εξάπλωσης στον κόσμο: 







Όταν πηγαίνουμε ταξίδι σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, βλέπουμε γύρω μας πλούσια μέγαρα, αριστοκρατικές πόλεις και αρχοντιά.




 
Όταν θαυμάζουμε αυτόν τον πλούτο, καλό είναι να θυμόμαστε τον τρόπο με τον οποίον δημιουργήθηκε...





ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Τα μισά κράτη της Ευρώπης έχουν ενωθεί σε μία μεγάλη οικονομική και πολιτική ένωση κρατών, την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). 



Τα κράτη της Ε.Ε. στην ουσία έχουν καταργήσει τα σύνορα, αφού έχουν καταργηθεί οι συνοριακοί έλεγχοι και επιτρέπεται η ελεύθερη μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων.

Μερικά παραδείγματα συνόρων:

Σύνορα Ολλανδίας - Γερμανίας

Τα σύνορα φαίνονται μόνο από την μπλε πινακίδα με τα κίτρινα αστεράκια και από την διαφορά στην ποιότητα της ασφάλτου.


Σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου

Τα σύνορα εδώ ξεχωρίζουν μόνο από την διαφορά στην άσφαλτο.


Εδώ, σε ένα καφενείο της Ολλανδίας. Το καφενείο βρίσκεται στην Ολλανδία, το πεζοδρόμιο δίπλα του βρίσκεται στο Βέλγιο.





ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ


Ανισόπεδη διάβαση δύο ποταμών

Στο Μαγδεμβούργο, στην βόρεια Γερμανία, υπάρχει μια ανισόπεδη γέφυρα δύο ποταμών. 
Για την ακρίβεια πάνω από τον ποταμό Έλβα υπάρχει ένα τεχνητό ποτάμι, ένα κανάλι δηλαδή που συνδέει δύο άλλους ποταμούς.






Αμφίβιο λεωφορείο

Το αμφίβιο λεωφορείο στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας επιτρέπει στους επιβάτες του να απολαμβάνουν μια βόλτα στον ποταμό Μάας:





Αν θέλετε πιο αναλυτικές πληροφορίες για την Ευρώπη, μπορείτε να τις δείτε / διαβάσετε από το site μας. ΚΛΙΚ ΕΔΩ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου